Sammanfattning av Anna Lovisa Erikssons anfäder/anmödrar

Anna Lovisa Eriksson föddes 26 Dec 1882 på Viby Torp i Västra Ryds församling/Stockholms län. Platsen ligger inte långt från infarten till Svea livgardes område i Kungsängen. Familjen flyttade 1886 till ett torp Lillgärdet som låg bara ett par hundra meter därifrån. Som 16 åring började hon arbeta som piga på Lerberga säteri. År 1900 flyttar hon till Djupdal/Järbo i Gästrikland där hon jobbar som piga hos sin moster Anna Lovisa Jansson och hennes man Per Olof &Arin;kerlund. 1902 flyttar hon till Kådfallet/Järbo och 1904 tillbaka till Djupdal. I Oktober 1906 flyttar Anna Lovisa till Gävle och hon gifter sig 1910 med Karl Konrad Eriksson.
De hade under många år en bod och sålde ägg och smör som de fick levererat från Karl Konrads släktingar i Hållnäs i Norra Uppland. Anna stod även på torget i Gävle. De hade också affären Brynäs basaren under ett antal år. De bodde under många år på 2:a Tvärgatan på Brynäs i Gävle. Huset låg granne med Elisabeth systrarnas sjukhem som låg i hörnet av Brynäsgatan och 2a Tvärgatan. Anna Lovisa dog 26 Dec 1964. Anna Lovisas föräldrar var Johan Fredrik Eriksson och Carolina Fredrika Jansson.

Johan Fredrik Eriksson föddes 30 Juni 1849 på gården Dal i Björkviks församling/Södermanland. Han lämnade föräldrarhemmet vid 16 års ålder och arbetade som dräng på olika gårdar i Björkviks- och Stigtomta församlingar i Södermanland. 1880 flyttar han från Waxhällastugan i Stigtomta församling till Viby torp i Västra Ryd/Stockholms län. Vad som fick honom att flytta dit som var relativt långt bort vet jag dock inte. Det kan knappast var p.g.a. av bättre jobb eftersom han var Statar dräng. Han gifte sig med Carolina Fredrika Jansson 1881. De levde på några olika torp innan de hamnade på Hammartorpet där de levde till sin död. Johan Fredrik dog 15 Feb 1931 av cancer på sjukhus i Uppsala.

Johan Fredriks far Eric Ersson född 1812 föddes och levde hela sitt liv på gården Dal i Börkviks församling. Eric och även fadern Eric Larsson var åbor vilket innebär en ärftlig besittingsrätt av en gård så länge du uppfyllde sina skyldigheter mot markägare och betalade skatt. De hade därmed troligen relativt bra jämfört med många andra. Varför både Johan Fredric och även den äldre brodern Carl Eric som egentligen hade arvsrätten lämnade gården i unga år kan man undra över. Ingen av barnen tog över gården efter Eric Ersson och hans hustru Eva Greta Carlsdotter utan åborätten gick över till en annan person.

Tidigare generationer som jag identifierat på Johan Fredriks sida levde i Björkviks- och Kila församlingar i Södermanland. Samtliga var bönder (Åbor/Hemmansägare) och torpare.

Den tidigaste generation jag lyckats säkerställa är Lars Andersson som var gift med Ingrid Ragvaldsdotter. Lars Andersson dog någon gång efter 1714. Han bör ha varit ca 55 år 1714 med tanke på barnens födelseår.Ej hittat födelse/dödsupgifter för Ingrid Ragvaldsdotter.

Anna Lovisa Erikssons mor Carolina Fredrika Jansson föddes 28 Maj 1853 på ett torp tillhörande Östansunds säteri på Munsö/Stockholms län. Hon var ”oäkta” och jag har inte kunnat hitta några noteringar som skulle kunna påvisa vem fadern var. Modern till Carolina, Carolina Jansdotter, arbetade då som ladugårdspiga. De två flyttade mellan några gårdar bland annat till Devensö i Lossa församling där modern träffar Isac Jonsson och de gifter sig 1857 och bosätter sig först Lilla Sätra i Västra Ryds församling. Carolin Fredrika lämnar hemmet då hon är 18 år(1871) och börjar arbeta som piga på olika gårdar i Västra Ryds och Håtuna församlingar. 1881 gifte hon sig med Johan Fredrik. Carolina Fredrika dog 23 April 1940 i Granhammar, Västra Ryds församling. Granhammar ligger nu på Svea livgardets mark.

Carolin Fredrikas mor Carolina Jansdotter föddes som 1819 och var dotter till Jan Eric Hindrichsson och Maja Ersdotter. Fadern dog då Carolina var 7 år gammal och de levde därefter troligen ett fattigt liv. Redan då hon var 12 år indikerar husförhören att hon fick klara sig själv och arbeta på olika gårdar på Munsö och i Färentuna. Tveksamt om hon fick gå i skola. Hon fick varningar av prästen ett par gånger som säkert var att hon inte kunde läsa eller att hon lämnade modern tidigt och fick inte den kristendomsutbildning som behövdes på den tiden. Hon gifte sig 1857 med Isac Jonsson och de fick 2 döttrar gemensamt. Carolina Jansdotter dog 1869 av lunginflammation i Glömhem, Västra Ryd. Torpet Glömhem finns ej kvar idag 2012.

Tidigare generationer på Carolina Fredrikas sida är från Munsö. Tidigaste generationen som indentifierats är Lars Hedman som var trädgårdsmästare på Bona säteri på Munsö och Erik Andersson gift med Stina Söderberg Som levde i Sundbyhammar på Munsö.

 
Design downloaded from free website templates.