Karl Oskar Lundqvist
Farmors Helgas far
Karl Oskar Lundqvist
Helga Lundqvist
Farmor Helga till höger.
Cafe Flora, Gävle

PGs websida

Sammanfattning av Helga Charlotta Lundqvist anfäder/anmödrar

Helga Charlotta Lundqvist föddes den 24 Maj 1901 i Gävle. I födde notisen anges VI/131 som är 6de kvarteret fastighet 131. Den fasigheten låg i sydöstra hörnet av korsningen Brännerigatan och Färgerigatan. Färgerigatan hette vid den tiden Staketgatan.
Helga Charlotta Lundqvist arbetade innan giftemålet med John Olsson vad jag vet på Cafe Flora som låg på Norra Kungsgatan.

Fadern Karl Oskar Lundqvist/Betty gren

Helgas Far var Karl Oskar Lundqvist som föddes 1877 i Gävle och dog 1925. I kyrkböckerna står det arbetare vid giftemål och vid sin död anges yrket till statistikförman. Karl Oskars mor var Betty Magnusdotter. Karl Oskar adopterades bort vid 4-5 års ålder till Carl Wilhelm Lundqvist och hans hustru Helena Catharina Larsdotter Sjöström(Lena Kajsa i födde notis). Carl Wilhelm dog 1892 men Lena Kajsa levde 1900.
Betty Magnusdotter liv var inte helt problemfritt. Hon födde 1852 i Jordstorp i Bro församling/Värmland. Familjen var "hemmansägare" vid hennes födsel varför Betty till en början borde haft det relativt bra i jämfört med många andra. Hon blev föräldrarlös vid 12 års ålder och levde sen som piga eller fattighjon fram tills att hon flyttade till Gävle 1876. Varför hon flyttade till just Gävle som var långt bort på den tiden och hur hon fick pengar till det är ett frågetecken. Kanske lockades hon dit av sin syster som flyttade till Gävle vid den tiden. Betty fick i Gävle, anställning som hushållerska hos stadsbudet Carl Wilhelm Lundqvist, d.v.s han som senare adopterade sonen Karl Oskar. Hon arbetade sen som hushållerska hos en annan person och fick en son som dog inom en månad. Hon gifte sig 1886 med Sadelmakaren Per Erik Johansson. Av vilka orsaker vet jag inte vid dags datum, men hon begick självmord 1897 i Valbo genom "intagande av gift" (troligen arsenik). Hon var dock skriven i Gävle vid den tidpunkten. Det står begraven i stillhet i dödsboken vilket normalt innebar att det skedde utan präst och/eller utan klockringning. Fram till 1908 var det straffbart att försöka begå självmord och den som dog straffades på detta sätt. Som straff blev inte ens självmördare begravda på kyrkogården. Var hon faktiskt begravdes har jag inte hittat.

Tidigare generationer som jag lyckats verifiera på Betty Magnusdotters sida är torpare, bönder från Botilsäters och Bro församlingar i Värmland med undantag för den tidigaste generationen jag hittat som är Nämdemannen Olof Persson född 1693 som var gift med Maria Jansdotter född 1699. Familjen bodde i Sterserud(Stirserud) i Bro församling/Värmland. Sterserud(Bro församling) ligger nordöst om Säffle.

Modern Emma Charlotta Brandts gren

Helga mor Emma Charlotta Brandt föddes 12 Okt 1881 i Lund,Valbo/Gävleborgs län. Familjen flyttar 1886 till Oslättfors där fadern dog 1887. Emma Charlotta levde kvar där fram till giftemålet år 1900.

Nedan skrevs av Helga Lundqvist någon gång på 70 talet.
"Mor, född 12-10-1881. Yngre bror Gustav var kvar på bruket sedan bröderna gått till Amerika. Det före mors födelse 1881. Karl, Alma, Emma kvar i Gävle sedan yngste brodern Gustav åkt 1910, frun Julia åkte med sonen Harry efteråt 1912.
Sedan morfar gått bort blev hon å Emma o Gustav till utgården Bernsborg där bruket hade ca 30 sinkor. Dessa skulle mormor o mor o Gustav sköta de fick ha en egen ko å foder till den fick de bärga på skogen å slå i diken. De hade ett rum i gården. Det var en skogsarbetare som bodde i andra delen med familj. När de bodde i Bernsborg gick mor å Gustaf i skolan i Oslättfors. Enligt mor var hon född i Valbo för att sedan komma till Oslättfors. Hon talade om att som liten var det så kallade stora stjärnfallet på 1800-talet när det inträffade vet jag ej men de bodde då i Valbo. Omkring 1900 kom mormor ner på bruket. Hon hade ett rum i samma stuga som Helena Höglund å hennes två döttrar. Den stugan låg i början på vägen till skolan i Ormberget där far om vintrarna arbetade i skogen. Bodde hos en gammal tant som hette Nordgren. Han arbetade under Henriksson som var skogsarbetare. Han bodde i en gård efter bruksgatan, 2da gården till höger på bilden med familj.
Morfar var skrivar på bruket. Tog emot "halstigarna" med träkol till järnbruket. Han var valon, namnet var Brandt, förnamnet vet jag ej, gift med Anna f.Siljeholm. De kom från Älfkarleby för släkt är kvar där ännu det vet jag. Vet en hette David. Hur gammal morfar blev vet jag ej, men mormor blev tror jag omkring 75år. Hon dog på Strömsbro station 1916.
När mormor fick pension från bruket blev det 15:- per år, hur hon kunde leva på det kan jag ej förstå. "


Hon skriver Brandt var valon vilket inte är troligt (Se länkar). Dock finns det två kopplingar till vallonsläkter, Henrot och Linot. Förutom Brandt släkten som man kan anta är invandrad från Tyskland så är det kopplingar till släkterna Gropp och Stockhaus som är från Tyskland/Polen.

Det finns ett släknamn Bleckertz som av vissa släktforskare anges som vallonsläkt men jag tror inte på detta. Fortsätter forskning på det.
I släktgrena är en stor andel smeder eller kolare och ett mindre antal bönder och torpare. De har framförallt bott i Dalarna, Värmland och Västmanland men även i Örebro län samt Södermanland.

Det är relativt få emigranter i släkten på Helga Lundqvist sida. Dock hade Helgas mor Emma Charlotta Brandt fyra bröder och en syster som emigrerade till USA i slutet av 1800 talet eller i början av 1900 (se länkar).

Abyhammar
Bild från Åbyhammar. Stockhaus grenen
Abyhammar_2
Bild från Åbyhammar. Stockhaus grenen
Stensta bruk
Bild från Stensta bruk. Stockhaus grenen
Stensta bruk
Bild från Stensta bruk. Stockhaus grenen
Nornshytta1
Hyttan vid Norns Bruk, Hedemora, Dalarna
Karl Oskar Lundqvist
Hyttan vid Norns Bruk, Hedemora, Dalarna
Karl Oskar Lundqvist
Kyrkan vid Norns Bruk, Hedemora, Dalarna
Design downloaded from free website templates.